Grønne tips

 

Her finder du grønne ideer til dyrkning af grøntsager, blomster og krydderurter. Her er både metoder til pottedyrkere, altanen, højbed og frilandshaven. Alle kan være med uanset hvor man bor eller hvor meget erfaring man har. Løbende vil jeg lave en årskalender så det er nemt at finde ideer der passer til årstiden. 

groibyen-5825.jpg

JANUAR

I januar er det stadig vinter og ofte rigtig koldt men solen begynder langsomt at vende tilbage og dagene bliver længere. Det er tid til at så chili i vindueskarmen. Der er tusindvis af chilisorter og det er en stor verden at åbne op for med en skala fra mild til dødsens stærk. 

Det er nemt at dyrke chili

Chilifrø kommes i fugtig jord i en potte i en solrig vindueskarm. Efter cirka 14 dage vokser de fineste grønne spirer frem og begynder en vidunderlig proces fra kimplanter til fuldvoksen chiliplante som bærer frugter i august måned. 

I frøkalenderen har vi udvalgt en mild chili anaheim som ligger på en 2 på en skala fra 1-10 hvor 10 er meget stærk. Men det er smag og behag - det er sjovt at dyrke chili i vindueskarmen eller i drivhuset så prøv endelig med flere forskellige sorter. 

Chili er flerårig så du kan have dine chiliplanter i mange år hvis du passer godt på dem. 

pexels-markus-spiske-113335.jpg

Februar

I februar er det på tide at få de første spinatfrø i jorden. Spinatfrø kan spire som nogle af de første frø da de tåler en del kolde. Dog ikke frost. 

Derfor kan de dyrkes både i vindueskarmen, drivhuset eller i potter på altanen og naturligvis på friland. Så snart vejrudsigten ikke melder om flere frostgrader kan de første frø sås udendørs. 

Spinat er en et-årig grøntsag og dyrkes for de lækre blade som spises ligesom salat. 

Frø dækkes kun med ganske lidt jord, hold herefter jorden fugtigt. Frøene begynder at spire efter 7-14 dage. Spinat kan høstes løbende og det kan også være en god ide at så løbende.

Spinat er en superfood

Spinat er super sundt. Det er spækket med næringsstoffer, antioxidanter og K-vitamin. Dens friske blade indeholder masser af de vitale antioxidanter A-vitamin, C-vitamin samt antioxidante flavonoider. Så spis bare løs. 

spinat.jpeg

SEPTEMBER

SANKTHANSURT​

Jeg elsker min Sankthansurt. Den er utrolig hårdfør og står flot langt ind i efteråret. I den tidlige sommer vokser den frem fra ingenting i en dejlig grøn nuance og i løbet af sensommer kommer de første blomsterhoveder frem. Når efteråret så nærmer sig blomster de i de flotte næsten pink farver og bierne elsker dem. 

De er nemme at formere så du kan få flere af dem uden at besøge et plantecenter. Du kan enten grave rødderne forsigtigt op og dele dem eller klippe nogle af stænglerne af og sætte dem i vand indendørs. Her vil de pynte i stuen samtidig med at de danner nye rødder. Og så tilbage i jorden med dem hvor de skal stå. 

Man kan lave fantastiske blomsterbuketter af sankthansurt. 

 

DSC_0801.JPG
pexels-photo-4117621.webp

OKTOBER

I oktober falder bladene af træerne og efteråret er for alvor på vej. MEN der er stadig grønne projekter at give sig til. 

HVIDLØG SKAL SÆTTES I OKTOBER

​​

Hvidløg skal vokse og være i jorden igennem hele vinteren før de er klar til høst omkring juli måned og der er næsten ikke noget så delikat som hjemmedyrkede friske hvidløg.

Det er super nemt for alle at sætte hvidløg. Man køber bare en pakke økologiske hvidløg i det lokale supermarked. Deler løgene i enkelte fed og sætter dem ned i jorden så de er dækket af jord. De kan sættes i en potte, i altankassen eller i højbedet. Og så passer de sig selv indtil høst. Det er virkelig nemt og det føles så godt at der står noget og vokser vinteren igennem. Efter noget tid dukker små grønne toppe frem så man kan følge med i væksten.  

Bonus-ide: Dyrker man hvidløg i en potte indendørs vil de grønne toppe skyde igen og igen hvis man klipper dem af. Friske hvidløgstoppe er vildt lækre i mange retter. 

hvidløg.jpg

NOVEMBER​

I november er der ikke meget lys i vindueskarmene, derfor kan det være en udfordring at så nye frø i vindueskarmen i denne tid. Men her er alligevel et par gode idéer at kaste sig over.

Røde bladbeder kan fremdyrkes og spises som salat (lidt bitter) eller tilberedes i alverdens retter. Bladbeder er en smuk og dekorativ plante og det er forsøget værd at få den frem i vindueskarmen. 

(på friland kan den dyrkes så snart det er frostfrit)

Kom jord i en potte og så bladbede frøene i 2-3 centimeters dybde. Efter 7-14 dage vil de spire frem. Bladene kan høstes løbende akkurat som spinat. 

Regrow

bladbeder.jpeg

Der findes rigtig mange forskellige grøntsager og frugter som kan vokse frem på ny. Det er nogle sjove eksperimenter man kan lave i vindueskarmen og da der ikke er meget andet plantesjov i november skal det prøves nu. 

Grønne toppe som ellers bliver smidt på kompostbunken kan "gendyrkes" og vokse frem på ny. Nedenfor er forskellige idéer. Prøv dig frem, det er hyggeligt at følge med o processen. Start med vand og opgrader senere til en potte med jord når der er dannet rødder.

Skærmbillede 2021-04-10 kl. 21.08.01.png
Salat
Skærmbillede 2021-04-10 kl. 21.09.53.png
Forårsløg
Skærmbillede 2021-04-10 kl. 21.08.16.png
Bladselleri
Skærmbillede 2021-04-10 kl. 21.14.36.png
Ananas

I december er der ikke så mange haveprojekter at kaste sig over.

Men tro ikke at der slet ikke er nogen. For det er der.

DECEMBER

En sikker vinder som altså spirer frem, er karse.

 

Karse vokser lynhurtigt og kan spire frem i nærmest hvad som helst så længe underlaget er fugtigt.

Fold en papirsæske med ungerne, fór kassen med vat, fugtiggør vattet og så et lag af karse.

 

Efter 4-8 dage er der karse klar til æggemadderne.  

Se gode kreative ideer her

karse.jpeg
IMG_5357.jpg
vinterkefe.jpg

Det kan være ret svært at få fat i vinterkefe ærter derfor, som med så mange andre frø, er det en god ide at gemme nogle modne sommerærter og lagde dem tørre ud i deres bælge. På den måde har du frø til næste sæson. Næste år kommer de med i frøkalenderen.

Nogle gange kan man finde dem hos Camilla Plum

Skærmbillede 2021-04-03 kl. 22.26.02.png

Og se engang.... allerede i slutningen af marts er de på vej op af jorden. Intet mindre end et lille havemirakel.

Nede i den våde, kolde jord kan man så ærter 

Man tror det er løgn, men den er god nok.

Sorten hedder Vinterkefe og er en stor vinter ært som skal sås i december. Igennem forårsmånederne vokser den stille og roligt frem og bliver klar som den første af ærtesorter til høst i løbet af sommeren. Ærterne bliver op til 2 meter høje. Så det er nødvendigt med et godt klatrestativ.

Marts

April

Maj

Juni